Cumartesi, Ekim 21, 2017

Aİ WEİWEİ İSTANBUL'DA, SABANCI MÜZESİNDE

Sevgili Blog,

Ai Weiwei'nin Sakıp Sabancı Müzesindeki sergisine dün gittim.
Öncelikle sergiye gitmeme önayak olan kardeşime ve yeğenlerime çok teşekkür ederim. Son yıllarda beni en çok etkileyen bu sergiyi onlarla birlikte görmek, ayrıca mutluluk verici oldu.

"Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın desteğiyle Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk sergisine ev sahipliği yapıyor. 
12 Eylül'de başlayan ve 28 Ocak 2018'e kadar sürecek sergide sanatçının çalışmalarından geniş bir seçkiyle birlikte yeni işleri de sunuluyor.
 Ai Weiwei’in porselen çalışmalarına odaklanan serginin anlatısı, sanatçının hem hayat hikâyesinin, hem de onun el sanatları geleneğine ve sanat tarihine yaklaşımının izlerini taşıyor."

Yukarıdaki metni Sabancı Müzesi'nin web sayfasında bulabilirsiniz, devamında sanatçıyla ilgili bilgiler ve sanatı hakkında açıklamalar da var. Yine de siz okumakla yetinmeyin ve sergiyi mutlaka görün.
Sanatıyla  ve aktivistliği dünyayı yorumlaması, sözünü söyleme biçimi, sanatı yaşama şekli beni derinden etkilendi.



Fotoğrafa sadece bir kısmını sığdırabildiğim "Odysseia" isimli çalışmasında, bir koca salonun duvarlarını kaplayan duvar kağıtları ve bir seri porselen küp üzerinde, Odysseus'un antik çağlardaki denizler aşan  yolculuğu ile son zamanların bütün dünyayı etkileyen sığınmacı krizi arasındaki karşılıklı ilişkiyi anlatıyor.
Bütünü anlamak için 6 tema kullanmış; Savaş, Harabeler, Yolculuk, Denizi Geçmek, Sığınmacı Kampları ve Gösteriler.
Uzaktan bakıldığında klasik Mısır ve Çin seramiklerine benzeyen vazolar ve duvar resimleri, ancak yakından bakıldığında günümüzün acı gerçeği olan sığınmacı/mültecilerle  yüzleşmemizi sağlıyor. *

Muhalif tavrı nedeniyle, son senelerde Çin devleti'nin özel ilgisini çeken Ai Weiwei, bir yandan çağdaş sanatın en yetkin eserlerini üretir, klasik sanatı yeniden çok başarılı şekilde yorumlarken, bir yandan da çok "zarif" ve "etkin" protesto yöntemleri bularak yaratıcılığını ayrıca gösteriyor.

Bakın burada "Asi Ruhlu Sanatçı" hakkında ilgi çekici bilgiler var. Bir göz atın lütfen!

Ve bir oluruna getirip, sergiye gidin!

* Bu metni büyük ölçüde, sergideki duvar açıklamasından yararlanarak yazdım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz!